Home » » Tips melabur dalam unit trust Public Mutual

Tips melabur dalam unit trust Public Mutual

Anda mesti pernah dengan tentang unit trust kan? Kat malaysia ni ada dua unit trust yang popular iaitu unit trust Public Mutual dan unit trust CIMB. Entri kali ni ialah perkongsian tip tentang pelaburan dalam unit trust Public Mutual. Kenapa Public Mutual? Kerana unit trust Pulic Mutual adalah pemegang unit trust terbesar di Malaysia.

Jika anda telah bekerja, anda biasanya akan didekati oleh ejen-ejen unit trust ni kerana untuk menjadi ejen unit trust ni tidaklah susah. Di kalangan rakan-rakan anda juga mesti ada yang menjadi ejen unit trust Public Mutual ni.

Jika anda pun nak jadi ejen unit trust, boleh juga. Prosesnya sangat mudah - anda pergi kelas untuk belajar tentang unit trust selama satu hari, baca nota dan jawab contoh soalan lepas tu anda akan menduduki exam untuk dapat lesen untuk menjual dana-dana unit trust.

tip melabur dalam unit trust public mutual

Info tentang unit trust yang mesti anda tahu


1. Syarat yang mudah untuk jadi ejen unit trust - mudah sahaja tetapi anda kena ada diploma ( syarat ni makin susah, kalau dulu SPM pun boleh ). Anda kena pergi kelas untuk belajar asas unit trust, baca nota dan jawab contoh soalan ejen unit trust seterusnya anda kena duduki exam untuk jadi ejen unit trust. Exam ni senang je nak lulus. Sangat sedikit mereka yang gagal exam unit trust ni.

Bacaan: Teknik betul melabur dalam unit trust

2. 2 cara untuk melabur dalam unit trust - ya, ada dua cara iaitu melalui tunai dan/atau duit KWSP. Kalau guna duit tunai, kos yang di kenakan lebih tinggi sedikit daripada kalau guna duit KWSP. Biasanya ramai yang guna duit KWSP dengan harapan pulangan yang di perolehi lebih tinggi daripada yang KWSP berikan. Benarkah keadaan ini? Berdasarkan pengalaman saya, tidak semestinya benar. Unit trust bukan sentasa untung setiap tahun bergantung kepada dana yang anda ambil.

3. Ramai pelabur tidak memahami penyata unit trust - ya, ini mesti di akui kerana ejen-ejen tidak menjalankan tugasnya dengan baik. Jika anda mendapat ejen yang bagus, mereka akan update anda dalam masa-masa yang anda minta sebab ini memang tugas mereka. Mereka mendapat komisen setiap kali anda berikan duit untuk pelaburan atau anda keluarkan duit KWSP untuk melabur.

Ini adalah 3 info tentang unit trust Public Mutual yang anda seharusnya tahu. Kami di Tips Malaysia akan memberikan banyak lagi info unit trust Public Mutual tanpa selindung dari semasa ke semasa. Sila lika fan page kami supaya anda tidak ketinggalan  di dalam mendapatkan info-info unit trust ini.


Terima kasih kerana membaca Tips melabur dalam unit trust Public Mutual. Jika berguna, tolong kongsikan di media sosial.

« Previous
« Prev Post
Next »
Next Post »

Tips Berkaitan:



1 Komen:

  1. Saya adalah Unit Trust Consultant (UTC) - agen unit trust investment untuk Public Mutual & lokasi utama dalam tugas ialah #JOHORBAHRU & #PENANG Bagi sesiapa yang berminat melabur dalam Unit Trust, boleh lah hubungi saya melalui mobile atau email. Jika hanya ingin mengemukakan soalan, anda juga dialu-alukan. Terima kasih.
    .
    Mari melabur above 5 years & nikmati anggaran *kadar keuntungan sekurang-kurangnya 9%-15% tiap tahun.* Laburkan duit tunai anda & duit KWSP anda. Capai kebebasan kewangan untuk anda & keluarga ~ mungkin jadi Millionaires bila umur anda 55 tahun? Tiada yang mustahil..
    .
    Dana pelaburan patuh syariah 100% juga ada (Syariah-Compliance Fund)
    .
    Pn. Jas
    Unit Trust Consultant / Perunding Unit Amanah
    Co: Public Mutual Berhad (wholly-owned subsidiary of Public Bank Berhad)
    T: +6012-7760219 (WhatsApp available) / +6017-7055381
    E: jas.elegant@gmail.com
    W: http://www.facebook.com/investment.unittrust
    .
    " Why not try, let's say 10 years investment period & gain minimum 9%-15% profit per year? Reports on fund past performance available just to show the ability of the fund. Feel free to request for one ! "

    BalasPadam

Featured post

Tip buat kerja separuh masa di rumah

Terdapat banyak cara untuk membuat kerja secara full time ataupun secara separuh masa di rumah. Dan dah ramai yang berjaya dan ramai juga...